Haatainen: Sote-uudistuksesta tuli sosiaali- ja terveydenhuollon yhtiöittämisuudistus

Ajankohtaista 13:35

Tuula Haatainen

Tuula Haataisen mukaan Sipilän hallituksen sote-linjaukset herättävät enemmän huolestuttavia kysymyksiä kuin selventäviä vastauksia. Haatainen kysyy, onko hallituksen tavoitteena luoda Suomeen 18 sote- vai attendo-aluetta.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja ja kansanedustaja Tuula Haatainen (sd.) sanoo, että hallituksen sote-linjaukset herättävät enemmän huolestuttavia kysymyksiä kuin selventäviä vastauksia. Pahimpana puutteena Haatainen pitää epätietoisuutta siitä, miten suomalaisten hoitoonpääsy turvataan.

– Sipilän hallituksella ei ole mitään linjausta siitä, miten hoitoonpääsy turvataan. Hallitus voisi asettaa kiireettömään hoitoon aikarajan ja velvoittaa terveysasemat olemaan auki paremmin. Odotin hallitukselta linjausta siihen, että asiakas nostetaan todella keskiöön ja hänelle turvataan lainsäädännöllä hoito ja hoitoonpääsy. Lisäksi odotin, että jatkovalmistelussa edellytettäisiin, että julkisella sektorilla vastaanottoaikoja laajennettaisiin vastaamaan ihmisten nykyelämää.

– Näillä linjauksilla sote-uudistuksesta tehtiin sote-palveluiden yhtiöittämisuudistus. Tärkein eli ihminen jäi taka-alalle.

Haatainen ehdottaa, että hallitus tekisi ensin sote-uudistuksen huolellisesti ja antaisi sote-alueille aidon mahdollisuuden pistää oman toimintansa kuntoon.

– Hallitus on unohtanut sote-uudistuksen tärkeimmän asian eli sen, miten nopeasti jokainen suomalainen saa tarvitsemiaan palveluja ja miten julkiset palvelut laitetaan huippukuntoon. Nyt Sipilän hallitus keskittyy kilpailuttamiseen ja yhtiöittämiseen. Onko hallituksen tavoitteena luoda Suomeen 18 sote- vai attendo-aluetta?

Haatainen ihmettelee hallituksen kaavailemaa yhtiöittämispakkoa.

– Hallituksen kaavailema yhtiöittämispakko johtaa siihen, että hyvin toimiva järjestelmä pakotetaan yhtiöittämään ja sitä kautta kilpailuttamaan tuotantonsa. Jo nyt on mahdollista täydentää palveluja yksityisen ja kolmannen sektorin toimijoiden avulla. Saavatko maakunnat päättää itse strategiastaan vai rajoitetaanko niiden toimintaa pakolla? Mitä epämääräiset kirjaukset valinnanvapaudesta tarkoittavat ihmisen hoitoonpääsyn kannalta? Näihin kysymyksiin tarvitaan vastaus, Haatainen sanoo.