Huovinen: Mihin vaikutusarviointeihin hallitus perustaa yhtiöittämisten hyödyt?

Ajankohtaista 14:23

Susanna Huovinen

– Nyt viimeistään huomaamme, että on väliä, mitkä puolueet maan hallituksessa valtaa käyttävät. Sipilän hallitus tekee erittäin kauaskantoisia ja periaatteellisesti merkittäviä ratkaisuja. Toimintaa leimaa kiire. Tiedossa taitaa olla, että vain tällä hallituspohjalla nämä ”uudistukset” ovat läpi vietävissä, Huovinen sanoi puhuessaan tänään Jyväskylässä.

 

Huovisen mukaan kuluneen kevään ajalta löytyy monia esimerkkejä tästä vyörytyksestä. Metsähallitus, sote ja viimeisimpänä ministeri Bernerin Liikennekaari- hanke, jolla aiotaan murentaa nykyinen taksijärjestelmämme sekä yhtiöittää valtion tiet ja rautatiet. Huovinen ihmettelee erityisesti sitä, että uudistukset ovat Keskustan ministereiden valmistelemia.

 

– Toisaalta monet pitkän linjan keskustavaikuttajat ovat olleet hyvin hiljaa. Ehkä tämä sanaton ”tuki” kertoo kaiken. Kepussakin kuohuu, Huovinen arvelee.

 

Huovisen mukaan on erikoista, että tähän asti demarit ja vasemmisto ovat usein saaneet poliittisessa keskustelussa kritiikkiä siitä, että esimerkiksi yksityisiä palveluntuottajia vastustettaisiin vain ideologisista syistä.

 

– Minulla ei ainakaan ole mitään sitä vastaan, että niin yksityiset kuin järjestötkin kirittävät julkisia sote-palveluitamme. Joissakin palveluissa emme enää pärjäisi ilman näitä toimijoita. Silti julkisen palvelutuotannon pohjan on oltava vahva, jotta meillä on olemassa vertailukohta esimerkiksi hintojen osalta. Nyt on kuitenkin syytä kysyä, syyllistyykö Sipilän hallitus pakkoyhtiöittämiseen vain ideologisista syistä? Onko hallituksella olemassa kaikista näistä hankkeista tarkat vaikutusarvioinnit, jotka puoltavat näin valtaisia muutoksia koko yhteiskuntamme toimintaan ja tulevaisuuteen? Huovinen kysyy.

 

Erityistä huolta aiheuttaa Huovisen mukaan julkisten sote-palveluiden yhtiöittämisvaatimus. Tätä on perusteltu muun muassa EU-syillä.

 

– Tämä ei pidä paikkaansa. Hallitus ei voi mennä tässä asiassa EU:n selän taakse piiloon. Yhtiöittämisvaatimus juontaa siihen, että hallitus väen vängällä haluaa toteuttaa laajan valinnanvapauden. Tämä tarkoittaa sitä, että vertailtavuuden takia tarvitaan yhtiöt – myös julkiseen tuotantoon. Oliko syytä lähteä näin isoon revohkaan laajan valinnanvapauden takia? Varsinkin, kun valittu markkinamalli aiheuttaa todennäköisesti muitakin haasteita hyvinvointipalveluiden tehokkaan ja saumattoman järjestämisen suhteen. Uskon, että myös perustuslakiasiantuntijoilla voi olla vielä sanansa sanottavana, Huovinen toteaa.

 

Huovisen mukaan kaikki ymmärtävät, että isänmaa on vaikeassa tilanteessa. Juuri sen pitäisi tarkoittaa harkittuja ja hyvin arvioituja ratkaisuja hallituksessa. Muutoin lopputulokset eivät ole sitä, mitä nyt lupaillaan.