Kansanedustaja Timo Harakka Paratiisin papereista: Suomi voi torjua paratiisipiilottelua – jos tahtoo

Ajankohtaista 13:09

Ylen MOT-ohjelmassa esitellään tänään laaja Paratiisin paperit –tietovuoto. Keväällä 2016 julkistettiin ns. Panaman paperit, tällä kertaa paljastetaan Bermudalla toimivan veroparatiisipalveluyhtiön Applebyn toimintaa.

– Appleby on perustanut asiakkailleen muun muassa trusteja, joiden käyttö veronkierrossa ja rahanpesussa on ollut tiedossa pitkään. Ne ovat varainhallintajärjestelyitä, joihin yhtiöiden todelliset edunsaajat voivat piiloutua – SDP esittää, että tämä salailu lopetetaan, kertoo SDP:n eduskuntaryhmän verovastaava Timo Harakka.

EU uudistaa parhaillaan rahanpesua ja terrorismin rahoitusta torjuvaa direktiiviä. Tarkoitus on lisätä omistamisen läpinäkyvyyttä, paitsi jos yhtiön omistajana on trusti. Euroopan parlamentti vaatii myös trustien edunsaajien julkistamista. 

– Koska Suomen lainsäädäntö ei tunne trusteja, joita tuhannet Applebyn kaltaiset yhtiöt tehtailevat asiakkailleen verojen kiertämiseen ja varojen piilotteluun, on kiistatta kansallinen etumme vaatia trustien avaamista myös EU-lainsäädännössä, Harakka toteaa.

Timo Harakka jätti jo 27.10. kirjallisen kysymyksen 

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Kysymys/Sivut/KK_473+2017.aspx

jossa tiedustellaan miten hallitus varmistaa Suomen edunjotta rahanpesua ja terrorismin torjuntaa koskevassa direktiivineuvottelussa lopulliset edunsaajat saadaan julkisuuteen.

Huoleen on hyvä syy, ilmenee kirjallisesta kysymyksestä. Sipilän hallitus on toteuttanut nykyisenkin rahanpesudirektiivin rimaa hipoen, kuten muutkin veronkierron estämiseen vaikuttavat kansainväliset toimet – ja hallintarekisteripäätös jopa lisää omistamisen salailua. 

– SDP on johdonmukaisesti vaatinut läpinäkyvyyttä, sillä ilman riittäviä julkisia omistajatietoja on mahdoton taistella veronkiertoa vastaan. Syyskuussa käynnistyi OECD:ssaautomaattinen tilitietojen vaihto, johon Suomen edellinen hallitus liittyi 2014.

Harakka odottaa Paratiisin papereiden aktivoivanvaltiovarainministeriä – ainakin lyhyeksi aikaa.

– Panaman papereiden jälkeen Alexander Stubb oli julkisesti hyvin järkyttynyt ja vaati toimenpiteitä. Parin viikon jälkeen Sipilän hallitus kuitenkin palasi valmistelemaan hallintarekisteröintiä ja mahdollisimman löysää lainsäädäntöä EU:n rahanpesudirektiivistä ja sote-veronkierrosta. Varmasti myös nykyinen valtiovarainministeri on hyvin järkyttynyt ja vaatii toimenpiteitä – toivottavasti tällä kertaa myös itseltään.


SDP:n kansainvälisen veronkierron vastainen ohjelma