Kiuru: Kehysriihestä rahaa homekoulujen korjaamiseen

Ajankohtaista 11:35

Krista Kiuru

SDP:n kansanedustaja Krista Kiuru toivoo, että hallitus kuulee koululaisten ja opettajien hädän ja päättää panostaa ensi viikon alussa käytävässä kehysriihessä sisäilmaongelmien torjuntaan.

–          Suomessa on yli tuhat koulua, jotka vaativat pikaisesti korjaamista. Home sairastuttaa niin oppilaat kuin opettajat. Homekoulussa työskentelyllä tai opiskelulla voi olla kauaskantoiset seuraukset niin ihmisen elinikäiselle terveydelle kuin koko yhteiskunnalle.

–          Toivon, että hallitus ottaisi jälleen käyttöön viime hallituskaudella hyviä kokemuksia niittäneen homekoulujen korjausavustuksen ja kannustaisi tällaisella valtion antamalla siemenrahalla kuntia korjaamaan homekoulut.

SDP on esittänyt vaihtoehtobudjetissaan kunnille 100 miljoonan euron siemenrahaa korjausinvestointien vauhdittamiseen.

–          Tämä olisi hyvä keino vauhdittaa korjaustyötä ja toivonkin, että hallitus tarttuisi tähän ehdotukseen riihessään. Nyt ei ole aika kinata, vaan tehdä päätöksiä, joilla parannetaan satojen tuhansien lasten ja aikuisten elämää ja turvallisuutta.

Kiuru puhui Kangasniemellä uuden Kansis-keskuksen avajaisissa.

–          Ennen tämän uuden koulun ja kirjaston valmistumista oppilaat ja opettajat työskentelivät vuosia parakkiolosuhteissa sisäilmaongelmien vuoksi. On hienoa tietää, että viime hallituskaudella annetun valtion siemenrahan turvin Kangasniemen lapset ja nuoret pääsevät nyt jatkamaan työtään tiloissa, joissa on turvallista hengittää.

–       Turvalliset ja terveet työskentelytilat on asia, joka on syytä suoda jokaiselle satavuotiaan Suomen opettajalle ja oppilaalle eri puolilla Suomea. Siksi hallituksen tulee ottaa koulujen sisätilaongelmat vakavasti ja varata ensi viikolla erillinen määräraha homekiinteistöjen korjaamiseen.