Kiuru: Tuleeko Suomi sittenkään kuntoon, kun pääministeri ja valtiovarainministerikään eivät ole yhtä mieltä?

Ajankohtaista 08:50

Krista Kiuru

Päähallituspuolueilla näyttää olevan sekava kuva Suomen talouden suunnasta.

– Pääministeri Sipilä totesi tämän viikon keskiviikkona eduskunnassa, että hallituksen nykyisillä toimilla ”julkinen talous tulee nyt kuntoon”.

Samassa keskustelussa valtiovarainministeri Orpo sen sijaa myönsi, että ”on ihan totta, että rakenteellinen alijäämä heikkenee jonkun verran”, toteaa kansanedustaja, SDP:n valtiovarainvastaava Krista Kiuru.

– Ihmettelen, miten hallituksen nokkamiehillä voi olla näin erilainen kuva talouden suunnasta ja hallituksen toimista. Kumpaa hallitus nyt oikein uskoo, Orpon vai Sipilän kuvaa todellisuudesta ja mistä Sipilä oikein puhuu? Se meidän muidenkin olisi ihan hyvä tietää.

Luvut eivät kuitenkaan puhumalla muuksi muutu. Pääministeri ryhtyi laittamaan Suomea kuntoon ja vuosina 2015 – 2016 rakenteellinen alijäämä supistuikin -0,4 prosenttiin BKT:sta, mutta tuorein VM:n ennuste on karmeaa luettavaa. Vuodesta 2017 alkaen rakenteellinen alijäämä kasvaa jälleen. VM:n omat virkamiehet toteavat, että rakenteellinen alijäämä voi vuonna 2019 olla jo -1,4 % BKT:stä. Heikennystä tapahtuu siis reilu 2 miljardia.

– Orpolla ja Sipilällä tuntuu olevan tällä hetkellä hyvin erilainen kuva taloudesta. Se on erityisen pelottavaa, kun puhutaan talouden isosta kuvasta. Suomella menee tällä hetkellä suhdanneluontoisesti hyvin, kun kasvua jälleen on. Mutta samaan aikaan rakenteellinen alijäämä kasvaa ja on todella erikoista, ettei pääministeri näytä tunnistavan tätä tilannetta.

– Sipilän puheista huolimatta asiantuntijat ovat todenneet, ettei Suomi tule kuntoon. Rakenteellinen alijäämä kasvaa. Milloin hallituksen Suomi kuntoon –hokema vaihtuu tosiasioiden tunnistamiseen?