Mika Kari: Kertausharjoitusten määrää nostettava

Ajankohtaista 08:00

Mika Kari

Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari (sd.) muistuttaa kertausharjoitusten määrän nostamisen tarpeesta, liittyen ensi viikolla eduskunnassa käsittelyssä olevaan mietintöön puolustusselonteosta.

– Laivojen ja hävittäjäkoneiden miljardihankinnat ovat ymmärrettävästi yleisen mielenkiinnon kohteena. Pidän kuitenkin tarpeellisena muistuttaa, että ainoastaan näillä hankinnoilla ei maata puolusteta. Puolustuksemme perusta on yleinen asevelvollisuus ja koulutettu reservi. Nyt kun sodan ajan vahvuutta on päätetty nostaa 50 000 henkilöllä, tulisi myös kertausharjoitusten määrää nostaa reippaasti.

Kari muistuttaa siitä, että vuoden 2012 puolustusvoimauudistuksen yhteydessä kertausharjoitusten tasoa leikattiin rajusti 27 000 reserviläisestä. Tuolloin kertausharjoitukset käytännössä muutamaksi vuodeksi lakkautettiin  ja suunniteltiin nostettavaksi nykyiseen 18 000 koulutettavan reserviläisen tasoon. Jo tuolloin todettiin että uusi nykyinen taso olisi lattiataso, ei katto.

-Nykyisestä lattiatasosta ei saa tulla vaivihkaa pysyvää käytäntöä, vaan kertausharjoitettavien määrää on voitava nostaa, yhdessä puolustusvoimien kouluttajahenkilöstöä ja resursseja suunnitelmallisesti nostaen. Riittävä kertausharjoitusten taso varmistaa reserviläisiimme perustuvan puolustusratkaisumme uskottavuuden, sotilaallisesti liittoutumattomana maana.

Keskeisenä syynä kertausharjoitusten määrän alhaiselle tasolle on kerrottu olevan kouluttajapula, johon Karin mukaan kestävä ratkaisu ei ole vain määräaikaisten sopimussotilaiden rekrytointi, saatikka nykyisen henkilöstön venyminen vielä uusiin tehtäviin. Myös puolustusvaliokunta on toistuvasti kiinnittänyt huomiota ammattisotilaiden ja siviilihenkilöiden jaksamiseen ja siihen, että nykyinen henkilöstön määrä on liian pieni tehtäviin nähden.

–Tilanne alkaa olla ylivoimaisen haastava jo nyt. Puolustusvoimien koulutettu, äärimmäisen ammattitaitoinen ja sitoutunut henkilöstö ansaitsee parempaa kuin väliaikaisratkaisuja. Heille ei pidä olla esittämässä lisää töitä vaan lisää työkavereita näitä tehtäviä hoitamaan, Kari korostaa.