Mitä tekee pääministeri?

Ajankohtaista 08:30

Maarit Feldt-Ranta

SDP:n varapuheenjohtaja Maarit Feldt-Ranta kaipaa pääministeri Juha Sipilältä selkeitä vastauksia, mitä perhevapaauudistukselle aiotaan tehdä.

–        Perhevapaista on viime päivinä puhuttu paljon. Viimeksi torstain kyselytunnilla SDP esitti, että perhevapaiden uudistamiseen on syytä laittaa vauhtia.

–        Suomessa vallitsee aika laaja käsitys siitä, että nykyinen perhevapaajärjestelmä on monimutkainen ja vanhanaikainen. Se ei tue työn ja perheen yhteensovittamista, kannusta isiä osallistumaan lastenhoitoon tai huomioi kaikkia perheitä tasapuolisesti. Malli ei myöskään edistä, vaan pikemminkin on jarruna hallituksen tavoitteelle kasvattaa työllisyysastetta, toteaa Feldt-Ranta.

–        Hallituksen kantaa perhevapaiden uudistamiseen ei saa selville millään ilveellä, ja hallituksen parista tulee kovin ristiriitaisia viestejä siitä, ollaanko perhevapaita ylipäätään uudistamassa vai ei. Pääministeri Sipilä sanoi torstaina kyselytunnilla, että perjantaina julkistettava kannustinloukkutyöryhmän esitys toisi asiaan selvyyttä. Ei tuonut. Nyt luvassa on vain lisäselvityksiä, perhevapaiden uudistamisesta ei ole mitään suunnitelmaa tai tietoa. Tässä tilanteessa kaivataan selkeyttävää puheenvuoroa pääministeri Sipilältä, mitä perhevapaiden uudistamiselle aiotaan nyt tehdä, kysyy Feldt-Ranta.

–        Hallituksen työllisyystavoitteet karkaavat yhä kauemmaksi, eikä perhevapaiden joustavoittamiseksi näillä näkymin olla tekemässä mitään. Jos hallitus viittaa perhevapaiden uudistamiselle huhtikuun kehysriihessä kintaalla, eikä aloita edes perhevapaamallien selvittämistä, häviää hallitukselta loppukin uskottavuus hallituksen itse asettaman työllisyystavoitteen saavuttamisessa, sanoo Feldt-Ranta.