Osallistu vuoden 1918 tapahtumien muistitietokeräykseen

Vaikuta 14:54

SDP:n puoluekokous päätti helmikuussa 2017, että työväenyhdistyksiä ja kunnallisjärjestöjä kannustetaan taltioimaan vuoden 1918 tapahtumien muistitietoa sekä järjestämään kerätyn materiaalin pohjalta paikallisia muistotapahtumia.

Keruuseen voi osallistua vuoden 2017 loppuun asti. Katso lisää tietoja keruusta alta ja sivulta www.muistovuosi1918.fi.


Sisällissodan muistot – Sisällissotaa käsittelevien aineistojen keruu

Itsenäisyyden satavuotisjuhlavuotta seuraa sisällissodan satavuotismuistovuosi. Työväen Arkisto on tallentanut sisällissotaa käsittelevää alkuperäisaineistoa jo vuodesta 1918 alkaen. Vuonna 1960 perustettiin Työväen muistitietotoimikunta, jonka tavoitteena on työväenliikkeen toimijoiden kokemusten tallentaminen. Muistitietotoimikunta on järjestänyt useamman keruun sisällissotaan liittyen.

Sisällissotaa käsittelevät muistelmat muodostavat maailmanlaajuisesti ainutlaatuisen kokoelman sisällissodan hävinneen osapuolen edustajien kokemuksista. Jo tallennettujen aineiston ansiosta kansakuntaa pitkään jakanut sisällissota on yksi Suomen historian tutkituimpia aiheita, jonka tapahtumat tunnetaan tutkimuksen piirissä hyvin.

Sisällissodan muistovuoden kunniaksi Työväen muistitietotoimikunta järjestää muistitietokeruun vuoden 1918 tapahtumiin liittyen. Keruun ensisijaisena tarkoituksena on kerätä alkuperäislähteitä (kuten valokuvia, päiväkirjoja, kirjeenvaihtoa yms.) sisällissodan ajalta ja tallentaa sisällissotaa käsittelevät haastattelut ja muistelmat, joita ei ole vielä tallennettu, arkiston kokoelmiin. Keruun tavoitteena on tallentaa yksityishenkilöiden hallussaan pitämät aineistot osaksi jo vakiintunutta kokoelmaa, jossa ne ovat kansalaisten vapaasti tutkittavissa.

Lähetä aineistosi, tunnuksella ”Sisällissodan muistot,” osoitteeseen Työväen muistitietotoimikunta, Sörnäisten rantatie 25, 00500 Helsinki.

Keruussa tallennettavien aineistojen edellytetään olevan jatkossa vapaassa tutkimuskäytössä, ja mahdollisista käyttöä koskevista rajoituksista on mainittava erikseen.

Keruusta vastaa Työväen muistitietotoimikunnan erikoistutkija Pete Pesonen, pete.pesonen(a)tyark.fi 040 455 3198.