Rinne: Hallitus on epäonnistunut sotessa – SDP toteuttaisi sote-uudistuksen tavoitteet

Ajankohtaista 15:05

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoo, että Sipilän hallitus on epäonnistunut sote-uudistuksessa.

Rinteen mukaan hallitus on luopunut uudistuksen alkuperäisistä tavoitteista ja vaarantaa erikoistason palvelut. Rinne puhui asiasta SDP:n puoluevaltuustossa Turussa.

– Hallituksen malli ei toteuta niitä tavoitteita, joita uudistukselle on asetettu, vaan vaarantaa hyväksi tunnustetun erikoistason palvelut. Siksi tälle mallille sekä kokoomuksen ja keskustan lehmänkaupalle on sanottava ei. Sote-uudistukselle SDP sanoo kyllä, ja siihen meillä on oma malli.

– Hallituksen sote-malli on osa kokoomuksen tavoitetta ajaa alas hyvinvointivaltiota. Se johtaa siihen, että palvelut eivät enää kuuluisi kaikille ja kustannukset kasvavat. Tämä on täysin vastoin sote-uudistuksen alkuperäisiä tavoitteita ja siksi hallituksen on luovuttava markkinamallistaan, Rinne vaatii.

Rinteen mukaan sote-uudistuksella pitää parantaa erityisesti perustason palveluiden saatavuutta koko maassa.

– Lisäksi uudistuksella pitää kaventaa terveyseroja ihmisten ja alueiden välillä, turvata hoitoketjut ja palveluiden integraatio, parantaa sosiaalipalveluita ja ikäihmisten palveluita sekä turvata rahoitus. Näistä alkuperäisistä tavoitteista SDP haluaa edelleen pitää kiinni, vaikka Sipilän hallitus ne onkin hylännyt.

– SDP:lle sote-uudistuksen keskiössä on ihminen ja ihmisen palvelut eikä maakuntien valtahanke tai kimalaisten bisnesmahdollisuudet ihmisten verorahoilla.

Suomalaisen julkisen sektorin järjestämä ja tuottama palvelukokonaisuus on kokonaisuutena arvioiden maailman parhain ja tehokkain. Pidetään siitä kiinni. On selvää, että julkisten palvelujen on oltava tehokasta ja parannettavaa on. Siksi pitää korjata se, mikä pitää korjata, mutta ei rikota ehjää, Rinne sanoi.

Rinteen mukaan palvelut pitää toteuttaa niin, että julkinen sektori järjestää ja on päätuottaja, yksityinen ja kolmas sektori täydentää.

– Palveluiden on oltava saatavilla riippumatta varallisuudesta ja tuloista koko maassa. Palvelut pitää toteuttaa kustannustehokkaasti ja vaikuttavasti, jotta niihin kohdistuva verotus on maksajien hyväksyttävissä.