Sipilän hallituksen veroriitaan on vaihtoehtoja

Ajankohtaista 18:03

Maarit Feldt-Ranta

Vain viikko vene- ja moottoripyöräverojen hautaamisen jälkeen hallitus riitelee jälleen verotuksesta julkisuudessa (mm. Yle 20.2.). Nyt hallituksen suurennuslasin alla vaikuttaa olevan arvonlisäveron ja osinkoveron nostamisen pohtiminen. Arvonlisäveron korotus nostaisi lääkkeiden ja ruuan hintaa ja kohdistuisi koviten köyhiin ja pienituloisiin, muistuttaa SDP:n varapuheenjohtaja Maarit Feldt-Ranta.

– Hallitus yrittää nyt löytää uusia veroja perumiensa vene- ja moottoripyöräverojen tilalle; näiden verojen kustannusvaikutus olisi ollut 42 miljoonaa euroa vuositasolla. Hallitus on itse aiheuttanut verovajeen, jota se nyt yrittää paikata tavallisten suomalaisten pussista. Ottamalla tämän vuoden alusta käyttöön miljoonaperijöiden veroaleen, hallitus teki valtion kassaan 59 miljoonan euron vuotuisen loven. Ihminen, joka perii kahden miljoonan euron arvoisen kiinteistön pääkaupunkiseudulla, maksaa tänä vuonna 50 000 euroa vähemmän veroa kuin viime vuonna, Feldt-Ranta muistuttaa.

Feldt-Ranta esittääkin, että hallitus voisi halutessaan myös tuoda esityksen finanssimarkkinoiden ottamisesta verotuksen piiriin, kuten Ruotsissa ja Tanskassa on tehty. Pohjoismaisten naapureiden tavoin käyttöönotettava vero toisi valtion kassaan 230 miljoonaa euroa vuositasolla.

– Kertoo paljon siitä keiden asialla hallituspuolueet ovat, kun ne mieluummin kohdentuvat kaikki lisäverot tavallisten suomalaisten maksettaviksi, alentavat miljoonaperijöiden veroja eivätkä halua verottaa finanssisektoria saman tasoisesti kuin muut EU-maat, Ruotsista ja Tanskasta puhumattakaan.