Timo Harakka: Saksan EU-käännös edellyttää myös Suomelta linjanmuutosta

Ajankohtaista 17:39

Timo Harakka

– Eurooppa on kääntänyt uuden lehden, arvioi kansanedustaja Timo Harakka (sd.) Saksan demarien päätöstä neuvotella yhteishallituksesta CDU:n kanssa.

– Sipilän hallituksen on muutettava suuntaa tai jäätävä peräkammariin, kun Saksa ja Ranska johtavat EU:n tulevaisuutta. Jo nyt tiedetään, että uusi hallitus kääntää Saksan EU- ja EMU-linjan nykyistä yhteisvastuullisemmaksi. Se ajaa aktiivisesti välttämättömiä EMU-uudistuksia, joita Suomen europelkoinen hallitus on väistellyt ja vastustanut.

Entinen europuolue kokoomus: näpertelyä, mutta ei näkyä

– Haaste on erityisen kiusallinen kokoomukselle, joka on perinteisesti ollut EU-intoisin puolue, mutta antautunut nykyisessä hallituksessa yhden prosentin populisteille. Kokoomuksen EU-linjassa on paljon näpertelyä, mutta ei yhtään näkyä Euroopan tulevaisuudesta, Harakka toteaa.

Saksan tuleva hallitus kannattaa euroalueen omia varoja, jotka suunnataan investointeihin, työllisyyteen ja suhdanteiden tasaamiseen – ei tulonsiirtoihin. Se on jopa valmis korottamaan Saksan EU-jäsenmaksuja. Saksa kantaa vastuunsa siitä, että eurooppalainen yhteistyö tuo turvaa tavalliselle kansalaiselle – mikä vastaa täsmälleen Suomen sosialidemokraattien pitkää EU-linjaa.

Suuren valiokunnan ja SDP:n Eurooppa-työryhmän jäsen, eduskuntaryhmän verovastaava Timo Harakka iloitsee Saksan selkeästä linjasta veronkierron vastaisen työn voimistamiseksi:

– Saksan uusi hallitus kannattaa eurooppalaista finanssiveroa (FTT). Se kiirehtii EU:n yhteistä veropohjaa ja minimitasoa yritysveroille. Nämä kaikki ovat SDP:n tavoitteita, mutta eivät maistu Sipilän europelkoiselle hallitukselle.

Sipilän hallituksen EU-politiikka sanelevat yhden prosentin populistit

– Sipilän hallituksen epäselvä ja epärehellinen politiikka on yhden prosentin populistien sanelemaa. Vaikka Britannian lähtö tuo miljardiaukon EU-budjettiin, hallitus muka tavoittelee alempia jäsenmaksuja – ja samaan aikaa Suomeen lisää rakennerahaa ja maataloustukia. Vaarana on, että Suomi nauretaan ulos neuvotteluista.

Koska muu Eurooppa menee eteenpäin täysin piittaamatta pienen maan venkoiluista, Suomi ei pääse mukaan päättämään eurooppalaisesta talouspolitiikasta, puolustuslinjauksista, eikä maahanmuuton hallituista järjestelyistä.

– Odotan Sipilän ja Orpon ilmoitusta, miten Suomen hallitus muuttaa pelokasta EU-politiikkaansa lähemmäs SDP:n rakentavaa linjaa. Millä tavoin Suomi ryhtyy edistämään euroalueen omaa varainkeruuta, rahoitusta ja yhteistä talouspolitiikkaa? Milloin Suomi ryhtyy vihdoin tekemään aktiivisia aloitteita EU:n tulevaisuuden ja samalla Suomen etujen parhaaksi?