Tuula Haatainen: Nyt tarvitaan yhteistyötä, ei vastakkainasettelua

Ajankohtaista 11:00

Tuula Haatainen

– Viime aikoina olen hämmästyneenä seurannut kuinka olemme lähellä ajautua kaupunkien ja maaseudun vastakkainasetteluun. Kasvukeskukset ja maaseutu tarvitsevat toisiaan. Nyt ei ole aika asettaa kansalaisia asuinpaikasta riippuen vastakkain, presidenttiehdokas ja kansanedustaja Tuula Haatainen sanoo.

– Kyse ei ole vain pääkaupunkiseudusta vaan koko maan kasvukeskusten kehittämisestä. Voimistuvat kasvukeskukset säteilevät hyvinvointia ympäröivään maaseutuun. Kaupunkiväestö tarvitsee elinvoimaista maaseutua jo pelkästään huoltovarmuuden vuoksi, Haatainen sanoo.

Suomen tasapainoisen kehityksen keskeinen voimavara on Haataisen mukaan kattava koulutusjärjestelmä.

– Keski-Suomessa sekä Jyväskylän yliopistolla ja ammattikorkeakoulutuksella sekä ammattillisella koulutuksella on tärkeä rooli kasvun edellytysten luomisessa. Jyväskylä, Suomen Ateena, tunnetaan myös opettajien koulutuksen kehtona, Haatainen sanoo.

Koulutus, tutkimus ja osaaminen ovat Haataisen mukaan perusta, jolle tulevaisuuden työpaikat syntyvät. Uudet tekonologiat perinteisen teollisen tuotannon ohessa luovat uudenlaista tuotantoa ja toimintaa. Alueiden elinvoimaisuuden ja uusien työpaikkojen varmistamiseksi tutkimukseen ja kehittämistoimintaan on investoitava.

– Myös Äänekoski on yksi tärkeä veturi vientiteollisuudessa, Haatainen muistuttaa.

Metsä Groupiin kuuluva Metsä Fibren uudenlainen biotuotetehdas on Suomen metsäteollisuuden historian suurin investointi, 1,2 miljardia euroa.

– Kyseessä on maailman ensimmäinen uuden sukupolven biotuotetehdas. Se tuottaa korkealaatuisen sellun ohella monipuolisesti myös muita erilaisia biotuotteita, kuten mäntyöljyä, tärpättiä, biokaasua, tuotekaasua ja rikkihappoa. Mahdollisia uusia, tuotannon sivuvirroista saatavia jalosteita ovat tekstiilikuidut ja ligniinijalosteet, Haatainen toteaa.

Haataisen mukaan on erinomaista, että tehdas on suunniteltu alusta lähtien niin, että se mahdollistaa laajan ja monipuolisen tuotevalikoiman, jota valmistamaan syntyy ainutlaatuinen yritysten muodostama biotalouden ekosysteemi.

– Olen itse tullut pääkaupunkiin junan tuomana opintojen ja työn perässä kuten niin moni muukin helsinkiläinen, vantaalainen ja espoolainen. Maaseudulla kasvaneena ymmärrän hyvin kuinka Helsingin herrojen lausunnot saattavat kuulostaa ylimielisiltä maaseudun kasvukeskusten työtä tekevistä ja sateen pehmentämillä pelloilla satoa korjaavista viljelijöistä, Haatainen pohtii.

Tuula Haataisen mukaan nyt ei tarvita kasvukeskusten ja maaseudun vastakkainasettelua. Päinvastoin on kehitettävä kasvun edellytyksiä ja siihen työhön on otettava kaikki mukaan.