Tuula Haatainen peräänkuuluttaa laajaa kansalaiskeskustelua: Ulkopolitiikka ei saa olla pelkkää munkkilatinaa tai keskustelua sotaharjoituksista

Ajankohtaista 12:34

Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa ei ole kyse vain hävittäjähankinnoista ja sotaharjoituksista. Nyt on suomalaistenkin aika keskustella globaaleista turvallisuusuhkista. Kansalaisia huolestuttavat ilmastonmuutoksen sekä köyhyyden ja osattomuuden aiheuttamat seuraukset, Tuula Haatainen sanoi Suomen paikka maailmassa -pamflettinsa julkistamistilaisuudessa.

– Ulkopolitiikka ei ole mitään munkkilatinaa, jos siitä ei sellaista tarkoituksella tehdä. Turvallisuudesta on käytävä laajaa kansalaiskeskustelua. Kun ihmisellä ei ole koulutusta, työtä tai toivoa paremmasta tulevaisuudesta, turvattomuus ja syntipukkien etsiminen valtaa mielen. Tämän vuoksi olen presidentti Ahtisaaren kanssa samaa mieltä siitä, että yhteiskunnassa kasvava eriarvoisuus johtaa konflikteihin niin kotimaassa kuin maailmallakin, presidenttiehdokas Tuula Haatainen sanoo.

Suomen on oltava niillä foorumeilla missä etsitään keinoja globaalin oikeudenmukaisuuden kasvattamiseksi, torjutaan ilmastonmuutosta, puhutaan kehitysyhteistyön koordinoinnista ja ehkäistään veronkiertoa.

– Ulkopolitiikassa uhmakkaat kannanotot eivät johda ratkaisuihin. Diplomatia on kykyä käydä dialogia. Minä korostan jokanaisenoikeuksia, ja niillä en tarkoita marjanpoimintaa tai ongintaa, vaan naiset on otettava mukaan rauhanneuvotteluihin ja jälleenrakentamiseen miesten rinnalle. Vain näin saadaan aikaan pysyvää ja kestävää kehitystä.

Haataisen mukaan maailmalla on menossa vaarallisia virtauksia. Populistiset johtajat demokraattisissa maissa kilpalaulavat diktatuurimaiden johtajien kanssa. Samanaikaisesti kansainvälisten järjestöjen asema on heikentynyt. Haatainen peräänkuuluttaa Suomen aktiivista roolia kansainvälisillä foorumeilla.

– Suomen vahvuudet ovat sovittelemiset taidot sekä naisten ja miesten yhdenvertainen osallistuminen yhteiskunnassa. Suomi ei ole Suomi ilman tasa-arvoa. Tämä on huomattu ulkomaita myöten ja Suomi saa tasa-arvosta kiitosta, Tuula Haatainen sanoo.

Tuula Haataisen pamfletti Suomen paikka maailmassa julkistettiin Turussa lauantaina.

Lisätietoja:
Tuula Haatainen 0403345813
viestintäpäällikkö Merja Leskinen 0405673208

Pamfletin voit lukea ja ladata itsellesi täältä.