Urpilainen toivoo kuntakeskusteluun uutta otetta

Ajankohtaista 14:10

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen toivoo ajankohtaiseen kuntakeskusteluun uudenlaista otetta ja analyyttisuutta.
– Kuntauudistus on julkisen talouden pidemmän ajan kestävyyden kärkihanke tällä vaalikaudella. Opposition lietsoman pelottelu- ja kapinaretoriikan sijaan tarvitsemme ketteryyttä ja valmiutta muutoksiin.

Urpilainen puhui keskiviikkona Salon kaupungintalon avajaisissa. Urpilaisen mukaan juuri Salo onkin edelläkävijä rakenteellisessa uudistustyössä, jonka koko Suomi viimeistään tällä vaalikaudella on kohtaamassa.

– Kuntauudistuksen tarve on koko Suomen ja suomalaisten hyvinvointipalvelujen turvaamisen kannalta kiistaton. Me tarvitsemme taloudellisesti kestäviä ja muutenkin vahvoja peruskuntia, jotka pystyvät kantamaan järjestämisvastuun palveluista. Tässä työssä olemme jo nyt myöhässä. Parempi on kuitenkin toimia myöhään, kuin ei milloinkaan.

Urpilainen haluaa rauhassa arvioida kuntaliitosten hyötyjä ajan kanssa. Niiden kustannushyödyt eivät aina ole välittömiä, mikä on tyypillistä rakenteellisille uudistuksille.
– Olen kuitenkin vakuuttunut, että pidemmällä aikavälillä kuntaliitokset ovat välineitä, joiden avulla kunnat voivat kestävällä tavalla sopeutua muutokseen.