Viitanen: Opintotuki on sidottava indeksiin

Ajankohtaista 15:08

SDP:n varapuheenjohtaja Pia Viitanen pitää opiskelijoiden vaatimusta opintotuen sitomisesta indeksiin oikeutettuna. Opiskelijoita ei tule SDP:n mielestä asettaa eriarvoiseen asemaan, vaan heidän perusteltua huolta omasta toimeentulostaan on kuunneltava.

– Meidän mielestämme se olisi oikeudenmukaista ja tasa-arvoista, kyllä opiskelijoita on kohdeltava samalla tavalla kuin muita tuen saajia. Opintotuki tulee muiden etuuksien tavoin sitoa indeksiin. Tämä on myös kirjattu SDP:n tavoitteisiin.

Keskustan jatkamaa salkkuleikkiä Viitanen pitää toisarvoisena, kun mietitään koulutuspolitiikan haasteita. Hän muistuttaa, että Keskusta on ollut päähallituspuolue, kun opintotuki on jätetty sitomatta indeksiin, tuntijakouudistus romuttui ja alueellinen eriarvoisuus on voimistunut.

– On aika paksua nyt vaatia opintotuen sitomista indeksiin, kun neljän vuoden aikana ei ole sitä tehnyt. Keskustan sanat eivät vastaa tekoja.

Myös laajempi opintotukiremontti ja järjestelmän yhdenmukaistaminen ovat tarpeen. Indeksiin sitominen on ensimmäinen askel, Viitanen toteaa.

– Myöhemmin korkeakoulujen ja toisen asteen opiskelijoiden tukia olisi yhdenmukaistettava, sekä vanhempien tulojen vaikutusta uudelleenarvioitava.